Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Tα Εξάρχεια αποτελούν μια ιδιαίτερα ζωντανή περιοχή της Αθήνας. Αποτελούν ένα χώρο συνεύρεσης όχι μόνο κατοίκων άλλά και ανθρώπων απ όλη την Αττική. Είναι ένας χώρος ανταλλαγής και ζύμωσης πολιτικών αλλά και πολιτιστικών απόψεων, όπου συζητούνται ιδέες και πραγματώνονται δράσεις και επιθυμίες. Η ζωντάνια και η πολυμορφία αυτή της περιοχής είναι και οι λόγοι που μας έκαναν να επιλέξουμε να εργαστούμε εδώ.

Το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες μιας άνευ προηγουμένου επίθεσης των κατασταλτικών και ιδεολογικών μηχανισμών της εξουσίας ενάντια στους πολίτες που κατοικούν, εργάζονται και γενικά συχνάζουν στην περιοχή. Εκατοντάδες αστυνομικοί όλων των ομάδων έχουν στρατοπεδεύσει και περιπολούν, κάνοντας εξακριβώσεις και προσαγωγές, τρομοκρατώντας όλους τους πολίτες. Ακόμα και η ύπαρξη και η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας δεν αρκεί για να γλιτώσει κάποιον από την ταλαιπωρία της προσαγωγής. Επανειλημμένως, με διάφορα προσχήματα (π.χ. έρευνα για όπλα και ναρκωτικά) έχουν εισβάλει στα μαγαζιά και έχουν κάνει προσαγωγές πελατών. Συμπεριφέρονται σαν στρατός κατοχής. Η παρουσία τους έχει μετατρέψει τα Εξάρχεια σε ανοικτή φυλακή.

Εμείς, επαγγελματίες των Εξαρχείων, υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη έκφραση των ιδεών, την αμφισβήτηση και την πολυπολιτισμικότητα και δεν ανεχόμαστε την καθημερινή αστυνομική κατοχή στην γειτονιά μας. Η θέση μας αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα δύσκολη, διότι ως εργαζόμενοι και επαγγελματίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτός από την οικονομική κρίση και αυτήν την κατάσταση ασφυκτικής αστυνομοκρατίας, που μας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο.

Αλήθεια ποιος πολίτης θα αποφασίσει να επισκεφθεί ένα κατάστημα όταν στην είσοδό του έχει στρατοπεδεύσει μια διμοιρία ΜΑΤ; Ποια μητέρα θα βγάλει το μωρό της βόλτα, όταν στους πεζόδρομους της περιοχής περνάνε οι μηχανοκίνητες ομάδες Δέλτα; Ποιο ζευγαράκι νεαρών θα έρθει στην περιοχή να πιει την μπύρα του, όταν μπορεί να βρεθεί στην ΓΑΔΑ για εξακρίβωση; Ποιος θα αγοράσει ελεύθερα κάποιο βιβλίο εάν ξέρει ότι μόλις βγει απ το βιβλιοπωλείο, η αστυνομία θα του ψάξει την τσάντα;

Είναι φανερό ότι η αστυνομική επιχείρηση των τελευταίων ημερών βάλει ευθέως τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό των Εξαρχείων.

Δεν αρνούμαστε ότι η περιοχή μας ,ως περιοχή του μητροπολιτικού κέντρου έχει προβλήματα, όμως παραμένει μια ζωντανή γειτονιά με την μικρότερη εγκληματικότητα. Πιστεύουμε ότι τα όποια προβλήματα η κοινωνία μας είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει χωρίς την ασφυκτική ύπαρξη όλων αυτών των αστυνομικών δυνάμεων.

Είμαστε διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για μια διαφορετικού τύπου κοινωνική και ηθική πραγματικότητα στην περιοχή μας, που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών και θα αποβλέπει στην συνεργασία των πολιτών.

Είμαστε επίσης όμως αποφασισμένοι να αγωνιστούμε ενάντια στην κρατική τρομοκρατία αυτήν που σήμερα εξασκείται στην περιοχή μας.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ







Το τέλος της εκδήλωσης






Οι μαθητές της σχολής Flamenco Sentimientos
Μουσικοχορευτικό σχήμα Duente

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Το πάθος ταιριάζει στα εξάρχεια!





















Η αφίσα της εκδήλωσης που οργάνωσε η Πρωτοβουλία Επαγγελματιών Εξαρχείων στις 7/11/2009 στην Πλατεία Εξαρχείων